Medieforliget og DRs arrogance/ignorance

Så fik DR det igennem, som de har håbet på længe: Nu skal man betale licens, hvis man har en computer, som er på nettet.

De vil retfærdiggøre det med, at man kan se TV på dem. Det kan man da også - på nogle maskiner. De maskiner, der kører Windows og sidder på en bredbåndsforbindelse. Men de vil have, at alle skal betale. Til gengæld vil de ifølge dem selv understøtte Windows, Mac og Linux.

Fint nok. Så skal det bare også virke ordentligt med alle tre platforme og licensen skal *kun* gælde de platforme - ellers må de udvide deres understøttelse. Den halvhjertede understøttelse af andet end Windows, som de har lige nu, er ikke penge værd i hvert fald.

Det kræver, at man skal fedte rundt med plug-ins for at få et lille snoldet billede i skidt kvalitet, hvis man bruger andet end Windows. Jeg kan ikke se, at det skulle være over 2000 kroner om året værd.

En grundlæggende del af problemet ligger i, at DR stadig klamrer sig til Microsofts lukkede (og underlegne i forhold til tilgængelige, åbne standarder som h.264) format. Jeg glæder mig til at se dem få det til at virke på min Linuxmaskine. Det kommer ikke til at ske. Hvorfor? Fordi den eneste måde man kan se Microsofts formater under Linux på er ved at bruge DLLer fra Windows - og lige meget hvor mange krumspring man foretager sig, kommer de ikke til at køre på en maskine, der ikke har den samme cpu som Windows er beregnet til. Og ja, der sidder en anden cpu i min Linuxmaskine.

Enten må de sørge for, at de får skiftet alt over til åbne standarder inden forliget træder i kraft, eller også må de sørge for, at der kun skal betales for maskiner, der kører bestemte varianter af operativsystemer og har en vis hastighed på netforbindelsen. De må naturligvis også sørge for, at oplevelsen bliver den samme på tværs af platforme, da man ellers ikke kan forsvare at opkræve den samme afgift fra alle.

Egentlig synes jeg slet ikke, at det burde være aktuelt. Man kan lige så godt gå hele vejen og sige, at det er en skat, og så betaler alle den, uanset om de bruger fjernsyn eller ej - ligesom vi også betaler for andre services, som vi ikke nødvendigvis bruger. Argumentet imod er, så vidt jeg har forstået, at man vil holde DR fri fra politisk påvirkning. Så kan man jo undre sig over, at der stadig sidder medlemmer af folketinget i DRs bestyrelse. De skal ganske vist være ude i 2010, men hvor holdbart har det argument lige været indtil videre? Det virker jo ikke ligefrem som om at DR render regeringens ærinde.

Helt ærligt synes jeg dog, at Danmarks Radio enten skulle finde ud af at holde sig selv kørende eller lukke ned. Det går fint for TV2, og jeg synes strengt taget ikke, at DR på nogen måde gør mere for at dække områder *jeg* interesserer mig for (og de skal jo sørge for den brede dækning), til at jeg ville savne dem. Tværtimod har de holdt fast i proprietære formater, ikke sørget for at levere arkiver online eller streaming teknologi, da teknikken var på plads.

Nuvel, der er også godt nyt i medieforliget som en ny børne/historiekanal på det digitale net (hvorfor ikke flere?), en time yderligere til regionalstationer og lidt andre småting. Men helt ærligt... selv om jeg for nylig har anskaffet mig en lille USB-modtager til digital TV, så får jeg ikke brugt den ret meget. TV hører en anden tid til - en tid før nettet. Jeg betaler gerne licens for den alligevel, for jeg skal da nok få set en film i ny og næ, selv om det bliver nogle forbandet dyre film i forhold til at købe dem på dvd, men ellers skulle jeg nok kæmpe med næb og klør for ikke at betale en krone, før de leverede en kvalitet, som mindst er på niveau med den, man ser i fjernsynet, når en computer med internet koster lige så meget som en tv-licens. Det har jeg faktisk tænkt mig at gøre alligevel.

Sørg for video on demand, ordentlig og bred dækning indenfor en lang række emner, som ikke har noget med hus og have at gøre, åbne standarder, ordentlig kvalitet og lad i det hele taget være med at pisse på forbrugerne - Danmarks Radio ved udmærket godt, at de bruger lukkede formater, som gør det problematisk for rigtigt mange af deres brugere, men de er åbenbart bare ligeglade på trods af løfter om bod og bedring igen og igen.

De kan nå at overraske mig endnu, men jeg ville bliver yderst overrasket over at blive overrasket...
|